Kundvagnen är tom
Boktips från Marknadsplan.com"Konsten att hantera superjobbiga människor"

Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Gör bättre informationsmaterial och sälj mer så här


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare


Hämta närmaste broschyr du har gjort eller hämta en du har fått skickad till dig.

Kolla språket i den. Känns det som att du eller den som skrivit texterna har vänt sig till sin bäste vän? Det brukar inte göra det. Antagligen är allt skrivet för någon stor oidentifierad massa. Antagligen är den skriven för att visa hur smarta avsändarna är. Jag ser det hos mina kunder varje dag och vet du, det tilltalar inte kunderna ett smack. För mig känns det opersonligt och tråkigt att bläddra i en broschyr späckad med stora ord och abstrakta visioner. För mig vittnar det om brist på självförtroende och fantasi - som avsändaren kompenserar just med stora ord som är svåra att värdera.

Och man ser det överallt. Man ser det i broschyrer, i informationsmaterial, bruksanvisningar och inte minst på hur företag skriver på sina sajter. Här har du en stor uppgift inför den jakt på att ta över dina konkurrenters kunder. För det är ju så att de enda som förstår det här branschtugget är dina konkurrenter eller andra som har kopplingar till din bransch på andra sätt. Jag hoppas att jag är tydlig nog med det här för det är extremt viktigt för både dina gamla och dina nya kunder att de känner att ditt företag är en resurs för dem. Ditt företag ska kännas som kundernas bästa vän.

För… tänk om det första mötet kunderna har med ditt företag är att de plötsligt fattar vad din komplicerade värld handlar om för att du berättar det så de förstår. Hur många fler kunder orkar ditt företag ta emot undrar jag? Du kommer att få ett gäng. Särskilt om det du säljer normalt anses vara komplicerat. Och det bästa är att du blir rätt ensam om det. När dina konkurrenter ser ditt material tycker de att du har förenklat och gjort bort dig. När dina möjliga kunder ser det du berättar kommer de att säga: AHA!

Om du tänker att det är din bäste vän som ska läsa dina texter så kommer kunderna känna att ditt företag på något konstigt sätt alltid verkar ha sån koll och kan så mycket. En kul sak som bevisar det här är det exempellöst framgångsrika e-handelsföretaget Dustin. De tar inte leverantörernas egna komplicerade texter till mackapärerna de säljer. De fixar till texterna så att de blir mer intressanta och säljinriktade - och resultatet talar för sig själv: Dustin säljer för 3 miljarder per år och gör en vinst på 120 miljoner. Jag är övertygad om att en del av deras framgång är hur de behandlar informationen till kunderna.


Nästan allt marknadsföringsmaterial som finns har de här problemen:
• För mycket text
• Svårt att läsa
• Tråkigt
• Dålig formgivning

Grejen är att det inte finns så många personer (jag och några till) som tittar igenom sin post för att läsa marknadsföringsmaterial i studiesyfte. De flesta andra letar efter något som är värdefullt för dem själva eller det företag de representerar. Just därför måste du sätta på dig kundens skor när du gör ditt marknadsföringsmaterial och fundera över vad de oroar sig över här i världen som du kan ge lindring åt.


Här är 6 saker som du kan göra direkt för att ge ditt skrivna material om dig själv hjälp att stå ut framför de flesta andra:

1. Berätta om resultat, inte om vad du gör. Ingen är intresserad av hur bra tycker att du är, de vill veta hur bra de kan bli själva och exakt vad de kommer ut med på andra sidan.
2. Använd kundutlåtanden. Att du tycker att du är bäst är totalt ointressant. Men att andra har fått ut det du lovat är väldigt intressant. Kontakta tidigare kunder om du inte redan gjort det och använd det de tycker för att sälja.
3. Använd punktlistor istället för ren text. Folk vill inte läsa sida upp och sida ner. Det har de inte tid med. Punkta istället upp vad som händer om de anlitar dig och spar detaljerna till ni får kontakt.
4. Använd dina nuvarande kunders namn om du får. Du behöver inte få utlåtanden av alla men om du kan berätta för dina framtida kunder vilka namnkunniga kunder du har idag så blir de lugnare direkt. Om det kända företaget X har anlitat dig, så bör det vara riskfritt för andra att göra det också.
5. När du skriver texterna, jobba extra med rubrikerna så att de tilltalar dem som du vill ska lyssna.
6. Tala om för läsarna vad nästa steg är: ” Så här kontaktar du oss bäst: Ring 08-667 22 30, faxa på 08-33 66 56, e-posta till stefan@redaktionen.se eller kom förbi oss på Frejgatan 46, så pratar vi mer”.

Minnesregel och läxa: Gör om dina texter så att en smart men uttråkad åttaåring skulle bli intresserad av dem. Håll fast läsarna och ge dem en biff istället för en bild av en biff.

Sveriges snabbaste sätt att skaffa kunder

345 smarta sätt att hitta nya kunder

"När jag med förtjusning läste din härligt kaxiga garanti om att jag kunde få tillbaka pengarna om jag inte fick ut väldig mycket av "345 ..." så fick jag sådan lust att kontra med en liknande garanti från mig som kund: Eftersom jag tycker att boken är bättre än du förespeglar skulle jag vilja betala den en gång till. Men när jag gick in på er hemsida hittade jag inte någon sådan "knapp" så här sitter jag med min obesvarade kärlek och oöppnade plånbok. :-)
Bengt Gustavsson, KRESAM AB & BolagsBolaget AB

"Vilken investering! Man läser boken på tre timmar och får värden som i en ettårskurs på Handelshögskolan (minus det tråkiga på handels)"
Janne Pettersson, Malmö

"Märkligt men varje gång jag får en ny bok av dig startar genast en fantastisk process. Jag kastar mig omgående över innehållsförteckningen, plockar ut de kapitel som intresserar mig mest och detaljstuderar dem.Sedan går hjärnan igång på högvarv och inspirationen flödar. Till och med på natten så att jag vaknar med nya idéer och måste stiga upp och skriva ner dem på papper. Så här håller det på i en dryg vecka, då och då med återblickar i boken. Till slut har jag skapat ett helt nytt koncept som vi nu börjat använda oss av för att hitta nya kunder. Det har redan börjat fungera alldeles utmärkt. Framöver kommer jag att använda boken ”345 smarta sätt att hitta NYA KUNDER”som en uppslagsbok. Precis som jag gör med dina tidigare böcker."
Johan Sternberg, LUXOR FINANS

"Älskade denna bok. Bör läsas flera gånger. Bara man har i åtanke att tänka "hur kan jag använda detta i min verksamhet" för varje tips."
Oskar Bentfors, Fruktkorgsexpressen Fruity AB

"Skitbra – en guldgruva för mig, har hjälpt upp mitt självförtroende, fått mig att vakna till och ta mig upp ur desperationens dy."
Mårten Smith, Mårtens Nätverk

"Har fått i present och hjälpt mig med att vara tydligare och inrikta mig på vad kunden har för problem. Här får du hjälp! Ändrar hemsidan lite men ofta. Har lyckats komma högt på sökmotorerna. Skriva om kundens problem och att vi kan hjälpa dem. Att hålla kontakt med befintliga kunder. För att kunden ska ge mig sina pengar måste jag avhjälpa deras problem. Många andra tips."
Anders Sköldebrand, Ren luft kontroll

”Boken har hjälpt otroligt mycket! Boken förtjänar betyget 10 (av 5 möjliga)!”
Sofia Granlund, Sätra Brunn Spa och Konferens

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
    Marknadsplan.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@marknadsplan.com | Sitemap